کتاب عمیق خداوند
تابستان چند سال پیش، جلد اول تفسیر المیزان را به لطف خدا و با کمک نرمافزار جامع التفاسیر نور خواندم. المیزان واقعا گوارا بود، ولی انتظار بیشتری از نرمافزار داشتم. خدا جوایزش را زیاد کند! کاش دردسترستر بود، مثل یک سایت و البته زیباتر. کاش کمی آگاه بود از محتوی تفسیر، یا حداقل کاش این طور وانمود میکرد. این آرزوها را به امید خدا ما محقق میکنیم.
بیش از یک سال گذشته است از ایدهپردازیهایمان برای رسیدن به چنین محصولی. به این فکر میکردیم که ما انبوهی محتوی مربوط به قرآن داریم که به مخاطب در فهم معنای این کتاب آسمانی، کمک میکند. سالها شرح و تفسیر، کتابها معنی لغت و از این قبیل که اگر درست عرضه شوند، تشنه و جویای آنها بسیار است. اما مشکل اصلی همان انبوه بودن این مطالب است که اگر در دسترس هم باشند، این پژوهشگر است که به دنبال آنها میرود.
این مشکل حل نشدنی است و هرگز کسی نخواهد توانست از اسرار و ظرافتهای آیات قرآن، بدون مطالعه و تفکر بسیار آگاه شود. ولی خب احتمالا میتوان در یک قرائت روزانه، به مطالعه صورت واژهها و حداکثر، ترجمه آیات اکتفا نکرد. ایده اصلی زلال همین بود که مخاطب با نگاه کردن به ظاهر قرآن، قسمت کمعمقتر این چشمه را هم از نظر بگذراند تا شاید علاقهمند به مطالعه بیشتر شود. یعنی ابزاری برای پژوهش و تفکر در قرآن که مخاطب عام را هم از یاد نبرده است.
این ایده چندان هم جدید نیست. دیگران هم باید به این فکر افتاده باشند که در کنار متن قرآن، نکاتی مربوط به آیات بنویسند؛ در حدی که مخاطب خسته نشود. مثل این قرآنها:
معنی لغات در «قرآن و ترجمه واژگان»
نکتههای تفسیری در «قرآن حکیم»
انگار داشتیم به جامع التفاسیر از اول فکر میکردیم. ویژگیهای اصلی این نرمافزار را میتوان در این موارد خلاصه کرد:
نمایش ترجمه و تفسیرهای گوناگون
جستجوی ریشه واژهها
تجزیه و ترکیب واژهها
یادداشتبرداری ساده
همگامی میان قرآن و تفسیر
جستجو با صورت یا ریشه واژه
یادداشتبرداری ساده
البته محصول ما تفاوتهایی هم داشت. مثلا ما نمیخواستیم تفسیرهای زیادی داشته باشیم؛ چون مخاطبی که میخواهد چندین تفسیر را مقایسه کند فقط یک پژوهشگر است و ما به مخاطب عامتر توجه داریم.
ایدههای زیادی داشتیم
میخواستیم کاری کنیم که مخاطب بدون مطالعه کامل تفسیر، بخشهای جالب آن را ببیند. دوست داشتیم به هر شکل شده، او را از قرآن به تفسیر جذب کنیم؛ یعنی مطالعه روزانه با کمی تامل. به این فکر کردیم که مخاطب با جستجوی چه واژههایی به دنبال کدام مفاهیم است. از ویژگیهای اجتماعی هم غافل نبودیم. مثلا اگر محققی، نکتهای را در یک آیه میبیند خوب است دیگران هم یادداشت او را بخوانند و یا حتی نقد کنند. مخصوصا اینکه نمیخواستیم فقط در ویندوز از محصول ما استفاده شود؛ به یک محصول واحد برای استفاده در وب، دسکتاپ و موبایل فکر میکردیم.
این ایدهها را با مثالهای کاربردی در قالب یک ارائه آماده کردیم که از تلاشهای مشابه شروع شده و به آرزوهای ما ختم میشد. در نهایت هم نمایی از اولین گام ما برای رسیدن به این محصول ترسیم شده بود.
طرح اولیه
ایدهها فراوان بودند و افق بسیار دور؛ پس با یک گام کوچک شروع کردیم: نمایش قرآن به همراه تفسیر. پیش از آغاز پیادهسازی، طرح اولیهای1 از آنچه مورد نظر بود تهیه شد. میخواستیم بسیار ساده و بیآلایش باشد2:
طرح اولیه نمایش قرآن
طرح اولیه نمایش ترجمه آیه
طرح اولیه نمایش توضیح واژه در تفسیر
طرح اولیه نمایش تفسیر
طرح اولیه نمایش پاورقیها در تفسیر
طرح اولیه نمایش مفاهیم مربوطه به آیه
خوبی طرح اولیه این است که پیش از تهیه محصول بهتر میتوانید استفاده از آن را تصور کنید.
Mockup
شاید کمی زیادی بیآلایش شده باشد ولی تجربه خیلی خوبی بود.